Projectes (Les odisees de l’Arca)

 

L’Arca de Noè participa activament en la vida social de Barcelona i en bon nombre d’actes ciutadans. També els seus membres, a títol individual, participen de molts actes. Els podreu reconèixer pels seus escuts d’animals, les seves corbates estampades amb el dibuix del seu nom de l’arca o, potser, per algun bram que no puguin reprimir. No us estranyeu doncs si aquella dona tan ben vestida del seient del vostre costat crida a un dels músics del concert “Hola Mamut!” i menys que ell li contesti “Salut, Ave de Fuego”

Els apadrinaments al Zoo

Els animals de l’Arca mantenen una relació ben especial amb els seus germans animals de quatre potes, amb ales, escates, … Un dels espais de trobada amb la resta dels animals és el zoo de Barcelona. Aquesta relació ve de lluny doncs ja des dels principis de l’Arca, era costum dels membres visitar el zoo i apadrinar animals. Aquesta costum ha seguit al llarg dels anys i l’Arca està present en tots els grans esdeveniments que tenen lloc al zoo de Barcelona. En els naixements de nous animals, l’arribada de nou o l’acomiadament d’altres que es varen guanyar l’estima dels barcelonins com en Floquet de Neu o la balena Ulisses.

Cada any als voltants de Sant Antoni l’Arca visita el zoo per portar-li el seu pastís d’aniversari al camell Noè. Us convidem a participar i veure l’espectacle de com els nostres germans de dues gepes surten al galop a rebre el pastís així com s’apropen els primers animals de l’Arca amb barret de copa i banda de color vermella. Bona memòria amics camells!!!

Els Tres Tombs

Els Tres Tombs es celebren amb motiu de la festivitat del nostre patró i protector, sant Antoni Abat, i recorden una època en què els animals eren una peça imprescindible per al dia a dia, com ara pel transport de persones i d’aliments, les tasques de neteja o els serveis funeraris. Sant Antoni és, a més a més, el patró dels gremis dels carreters i dels cotxers, dels traginers i dels llogaters de mules.

Quin és l’origen del nom de Els Tres Tombs? Hi ha versions per tots els gustos: unes creuen que els tres tombs eren les voltes que feia fer el genet a la muntura sobre les potes del darrere com a símbol de destresa davant del capellà encarregat de beneir l’animal, i altres suposen que els tres tombs es feien al voltant d’una creu propera al lloc de la benedicció, en el convent de Sant Antoni –actual Ronda de Sant Antoni.

Per tal de continuar amb una tradició ben viva, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona (l’Arca de Noè, l’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni i la Germandat de Sant Antoni Abat Sant Antoni Comerç) organitzen la desfilada dels Tres Tombs. El recorregut habitual surt de l’Avinguda Mistral amb Calàbria passant després per l’Escola Pia de Sant Antoni, a la Ronda de Sant Pau, on es beneeixen els animals; continua per davant del Mercat de Sant Antoni, carrer Urgell, Floridablanca, Ronda de Sant Antoni, Plaça Universitat, Pelai, Rambla fins Colom, Rambla amunt fins Jaume I i arriba a la Plaça de Sant Jaume on cavalls, carros i carruatges són rebuts a l’Ajuntament de la ciutat.

1. Vehicles —motos i cotxes— de la Guàrdia Urbana
2. Llancers de la Guàrdia Urbana i components de la Banda de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana
3. Esquadra de la Guàrdia Civil a cavall (un caporal i quatre guàrdies)
4. Carruatge capella amb la figura de Sant Antoni
5. Disset genets, tres d’ells amb el Penó de Sant Antoni, com a comitiva oficial dels Tres Tombs i el Penó de Santa Eulàlia
6. Cavalls i penó en representació de les colles de Sant Medir
7. Carruatge oficial dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona amb els presidents de les entitats organitzadores i autoritats
8. Carruatges de les entitats organitzadores amb els seus penons i banderes (Arca de Noè, Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni, Germandat de Sant Antoni Abat i Sant Antoni Comerç)
9. Banda de música

10. Carruatges de diferents partits polítics
11. Carruatges d’entitats i associacions barcelonines
12. Carruatges urbans: carrossa de Serveis Funeraris, carruatge berlina acompanyant de Serveis Funeraris, carruatge d’Estrella Damm, carruatge de Bombers, entre d’altres
13. Carruatges en representació dels Tres Tombs de Catalunya
14. Desfilada a peu dels components de l’Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya
15. Desfilada a peu de l’associació SOS Galgos
16. Desfilada a peu de l’associació Animals Sense Sostre.
17. Genets a cavall participants
18. Vehicles de neteja i vehicles de tancament de rua

Els Tres Tombs va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, distinció que honora aquells qui han contribuït al desenvolupament d’una consciència ciutadana i cívica, el dia 28 de novembre de 2011.

L’home dels Nassos

El dia 31 de desembre tenim una cita ben marcada al calendari: l’Home dels Nassos. Aquell dia, aquest mitològic personatge català, que té tants nassos com dies li queden a l’any, passeja pels carrers de Barcelona i ens anuncia que l’any ha arribat a la seva fi. És una data especial per als més petits, ja que la seva cerca d’un ésser monstruós amb tants nassos com dies té l’any, i demanen recórrer els carrers de la Ciutat Vella per buscar un home que, carregat de mocadors, tingui 365 dies. La cerca finalitza quan els pares els hi fan veure que el 31 de desembre només queda un dia per acabar l’any i que, per tant, a l’Home dels Nassos tant sols li queda un nas.

Tradicionalment, se suposava que l’Home dels Nassos apareixia a el Pla de Palau cap al migdia i, situat en un punt ben alt, es mocava els seus 365 nassos i embrutava una dotzena de llençols. L’Home dels Nassos és una tradició oral que a Barcelona convoca una cercavila on el centre d’atenció és aquesta figura personificada en un capgròs que cada any és passejat en per un indret de la ciutat. Des de l’any 1997 l’Arca de Noè és l’entitat encarregada de portar l’Home dels Nassos al carrer, i cada any inaugurem algun element del paisatge urbà restaurat o recuperat recentment, com una tribuna a la plaça de la Virreina, unes torres d’aigües a Horta, o la Cruïlla coneguda com els Quinze, convertida en un dels racons emblemàtics de Barcelona.

A més a més, recordem especialment la col.laboració de l’Home dels Nassos en la celebració del pas de l’any 1999 al 2000 i l’entrada al segle XXI amb l’Home del Mil.lenni, ésser creat per La Fura dels Baus.

El Corre-Gos

Aquest acte serà aviat una realitat. Amb la col.laboració de diverses entitats i l’Ajuntament de Barcelona estem organitzant una gran trobada de gossos acompanyats pels seus humans. Aquesta trobada l’estem organitzant en un format tipus Cursa Popular. Us mantindrem informats així com en tinguem els detalls.

Germans cans! No hi podeu faltar!