Que Fem

 

L’Arca de Noé celebra trobades, actes i ritus que són l’excusa per reunir els animals per xerrar, menjar, beure, riure, ballar, cantar i, bramar. Sobretot bramar. Alguns d’aquests actes són periòdics i es celebren en dies o èpoques concretes de l’any. Si ens voleu trobar, ja sabeu on, i quan estigueu per allà­ veniu a saludar-nos. No hi ha pèrdua: som aquells que estem fent l’animal.

Els pinsos de l’Arca

De forma periòdica, els animals de l’Arca de Noè es reuneixen al voltant de la taula per sopar a l’estable. L’estable, un restaurant de la ciutat en el que els animals es senten còmodes i ben tractats, on no falta el menjar, el beure i els brams del ramat, no és sempre el mateix. L’Arca, fent honor a la seva condició de vaixell, navega pels barris de Barcelona i convoca al ramat segons el tipus d’acte i els convidats.

Els pinsos sempre comencen amb el toc de l’esquella. Durant el pinso es sòl llegir el diari de bord que relata les aventures de l’Arca i els seus animals des de la darrera trobada.

A cada un dels pinsos assisteixen diferents convidats especials que per diferents motius són personatges relacionats amb aspectes de l’actualitat o rellevants per la seva activitat. Amb ells s’obre una estona de tertúlia on els animals pregunten i s’interessen pels detalls que el convidat explica.

L’himne de cavalleria posa sempre punt i final als pinsos. És un moment en que els esclops del ramat retronen a l’estable i que cal viure per entendre el sentit de camaraderia, llibertat i amistat que representa l’Arca.

VISCA L’ARCA!!!

Pinso del 75è aniversari de L’arca.

Les celebracions del 75è aniversari de l’entitat van començar amb una donació d’una Arca de Noè al Zoo de Barcelona, una rèplica gegant de la nau que ens dona nom: pesa més d’una tona i mesura 3,60 metres d’alçada. L’aniversari va continuar amb un àpat on va tenir lloc el lliurament dels premis Gasela (Carles Francino), Pantera (Justo Molinero) i Paparra (programa Caiga quien caiga).

 

 

Pinso del triple aniversari

El mes de febrer del 2015 vam organitzar un pinso molt especial per tal de celebrar un triple aniversari: els 154 anys del naixement de Santiago Rusiñol, els 88 anys de l’Arca de Noè i el centenari de Can Soteras. I és que precisament aquest històric restaurant, situat a la cantonada de la Diagonal amb el Passeig de Sant Joan, acull habitualment els nostres pinsos.

En aquella ocasió, més de 150 animals vam reunir-nos al soterrani de l’establiment, tot decorat amb motius animals, amb especial protagonisme d’un cangur, el nom de l’animal d’en Jaume Soteras, pare de Santiago Soteras, reconegut membre de l’arca. En l’àpat, vam lliurar els guardons corresponents als animals que enguany celebren 10 i 25 anys de pertinença a l’Arca.

Els batejos de l’Arca

Dues vegades a l’any celebrem els famosos batejos i donem la benvinguda als nous animals a l’Arca. Qui pot ser un animal? Segons recullen els nostres estatuts, hi ha tres grans categories: la primera, l’A, acull tots aquells que tenen un primer cognom animal, la B aquells que són animal de segon cognom, i la C està formada pels animals d’adopció, és a dir, els apadrinats per animals que els proposin com a nou membre. Els nous animals tenen un requisit indispensable: s’han de comprometre a fer prou animalades!

En l’acte, fem el lliurament del carnet i de la banda, i a més a més, els bategem amb una branca de llorer. A partir d’aquell dia ja res més no tornarà ser igual, ja que el passarem a anomenar pel nom de l’animal que adopta.

Els premis de l’Arca

Les activitats de l’Arca de Noè fomenten la promoció d’activitats culturals i lúdiques, impulsant la recuperació de tradicions i portant a terme de forma anual la concessió dels premis Pantera i Gasela, que des de l’any 1965 -amb l’impuls d’en Josep M. Lladó- premien els dos millors periodistes que hagin destacat en la defensa dels valors humans i dels drets de les persones.
L’any 2002, amb motiu de la celebració del 75è aniversari de l’Arca de Noè, es va crear el premi Paparra, que es lliura a aquell col.lectiu o persona que es destaca per la realització o projecció d’activitats relacionades amb la defensa dels valors socials.